• Auteur: Dre | Datum 7 juli 2023
Tips voor particuliere verhuurders
Als particuliere verhuurder wilt u ervoor zorgen dat uw panden veilig en beschermd zijn tegen criminaliteit. Helaas worden er vaak misstanden geconstateerd waarbij huurders misbruik maken van de situatie. 
In dit artikel delen we belangrijke signalen waar u op moet letten en welke maatregelen u kunt nemen om criminaliteit te voorkomen.
 1. Wees alert tijdens bezichtigingen en ontmoetingen. Let op personen die onverwacht meekomen en mogelijk de sleutel in ontvangst nemen of later in uw pand aanwezig zijn.
 2. Vraag potentiële huurders om een volledig ingevuld aanvraagformulier waarin ze expliciet akkoord gaan met het controleren van de verstrekte gegevens. Verzoek om recente originele loonstroken en enkele loonbetalingen op bankafschriften. Let op: contante uitbetaling van loon is volgens de wet al geruime tijd verboden. Controleer de gegevens van het identiteitsbewijs, registreer de datum, het nummer en het type ID, maar maak geen foto. Laat de aspirant-huurder later zijn identiteit digitaal verifiëren via een speciale ID-app.
 3. Geef op het aanmeldingsformulier duidelijk aan dat u bij misstanden altijd de gemeente en politie op de hoogte zult stellen.
 4. Neem in de huurovereenkomst specifieke bepalingen op, zoals:
  • Vooraf melden en toestemming vragen voor aanpassingen en verbouwingen.
  • Schriftelijke toestemming vereisen voor onderverhuur.
  • Mogelijkheid tot inspectie voor onderhoud, calamiteiten en controle van het gebruik.
  • Het doel van het pandgebruik vastleggen.
  • Het recht om de huurovereenkomst te ontbinden bij malafide praktijken.
  • Duidelijke afspraken maken over de verantwoordelijkheid voor energie, water en telefonie/internetcontracten.
  • Betalingen, inclusief de borg, altijd via de bank laten verlopen om witwassen van crimineel geld te voorkomen. Controleer het bankrekeningnummer en vergelijk dit met de persoon die het huurcontract heeft ondertekend. Wees alert op betalingen van buitenlandse bankrekeningen, omdat dit mogelijk wijst op onjuist gebruik. Blijf ook tijdens de verhuurperiode waakzaam.
 5. Maak bij aanvang van de huur en sleuteloverdracht een gedetailleerd opleverrapport waarin u de meterstanden en de staat van oplevering documenteert. Laat het rapport ondertekenen en maak foto's met een datumtijdstempel om een duidelijk bewijs te hebben. U kunt gebruikmaken van handige foto-apps, zoals Klikklaar, voor dit doel. Controleer of de persoon die ondertekent ook daadwerkelijk de persoon is die in het huurcontract vermeld staat.
Tijdens de verhuurperiode kunnen nog meer signalen duiden op mogelijke criminaliteit, zoals wisselende contactpersonen, slechte bereikbaarheid van de huurder, weigering van controle van het pand, ongeautoriseerde bouw- en sloopactiviteiten, afgeplakte ramen en beveiligingsmaatregelen aan de voor- en achterkant van het pand, ongebruikelijke betalingen of contante betalingen om een huurachterstand in te lopen.

Hoewel het allemaal logisch lijkt, worden er helaas nog steeds veel misstanden geconstateerd. Door alert te blijven en preventieve maatregelen te nemen, kunt u als particuliere verhuurder criminaliteit in uw panden helpen voorkomen.
Copyrights © 2023 All Rights Reserved By Klikklaar